go shell go hell

δικαίωση μετά από πολλά χρόνια για τους ορθόδοξους ΣΑΤΥΡΟΥΣ

Δικάζεται αύριο η πετρελαιϊκή εταιρεία Shell με την κατηγορία της συνενοχής στην εκτέλεση του Νιγηριανού περιβαλλοντικού ακτιβιστή Ken Saro – Wiwa, το 1995. Ο Νιγηριανός ακτιβιστής είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει επιφέρει η εταιρεία στη χώρα του.

Η Shell κατηγορείται για συνεργασία με τις Νιγηριανές αρχές για την εκτέλεση του Saro – Wiwa και άλλων οκτώ μελών της τοπικής φυλής Ogoni, καθώς και για την βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεών της.

Μαρτυρίες θυμάτων βασανιστηρίων και συγγενών εκείνων που σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων και των εναγόντων, του γιού και του αδερφού, δηλαδή, του Ken Saro – Wiwa, Ken Wiwa του νεότερου, και Owens Wiwa, έχουν συγκεντρωθεί ως στοιχεία για την δικαστική αναμέτρηση με την Shell. Η τελευταία, με την σειρά της, αρνείται την ανάμειξη της στην υπόθεση.

Ο Ken Saro – Wiwa εκτελέστηκε για απαγχονισμού το Νοέμβριο του 1995 μετά την καταδίκη του από στρατιωτικό δικαστήριο της κυβέρνησης του Hani Abacha για κατηγορίες που τον ενέπλεκαν σε υπόθεση δολοφονίας. Κατά τη δίκη δεν του επιτράπηκε να έχει καλή νομική εκπροσώπηση και δεν του δόθηκε το δικαίωμα έφεσης, με μία θύελλα αντιδράσεων να ακολουθεί την απόφαση αυτή.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγή χώρα της Αφρικής και οι κάτοικοι του δέλτα, από όπου εξάγεται το πετρέλαιο, βλέπουν την πατρίδα τους να μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο, ενώ τα εκατομμύρια δολάρια που κερδίζει κάθε μέρα η εταιρεία, δεν έχουν βελτιώσει ούτε στο ελάχιστο τις ζωές των Νιγηριανών που ζουν με λιγότερο από ένα δολλάριο την ημέρα. Η γεωργία και η αλιεία στο δέλτα της Νηγηρίας έχουν καταστεί αδύνατες λόγω της καταστροφής που προκαλείται από τις πετρελαιοκηλίδες, την αποψίλωση των δασών και την πρακτική της καύσης αεριών – η οποία αν και απαγορευμένη, χρησιμοποιείται ακόμα.

Ο Ken Saro – Wiwa είχε προειδοποίησει ότι οι πράξεις της Shell θα την στοιχειώσουν και ότι «αργά ή γρήγορα, ο οικολογικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει θα αμφισβητηθεί και τα εγκλήματά της θα τιμωρηθούν». Οι προβλέψεις του επιβεβαιώθηκαν: ο υπουργός πετρελαίου δήλωσε πριν μια βδομάδα ότι η πετρελαιοπαραγωγή της Νιγηρίας έχει μειωθεί στο μισό.

Το δέλτα της Νιγηρίας, από την άλλη πλευρά, έχει μετατραπεί σε πολεμική ζώνη, καθώς εξεγερμένη ένοπλη πολιτοφυλακή αντικατέστησε τους ειρηνικούς διαδηλωτές Ogoni, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα απαγωγές, βομβαρδισμοί, σαμποτάζ και ένοπλες επιθέσεις σε πετρελαιϊκούς δακτυλίους.

Η βία έχει επηρεάσει όλες τις πετρελαιϊκές εταιρείες, αλλά, όπως επισημαίνουν οι αναλυτες, οι εγκαταστάσεις της Shell είναι εκείνες που έχουν υποστεί τις περισσότερες ζημιές. Η ετερεία κατηγορείται, επίσης, ότι έχει τροφοδοτήσει την βία στο δέλτα, σύμφωνα με μια αναφορά της πέντε χρόνια πριν.

«Αν και η Νιγηριανή κυβέρνηση βασάνισε και εκτέλεσε τους ενάγοντες και τους συγγενείς τους, αυτές οι πράξεις υποκινήθηκαν, ενορχηστρώθηκαν, προγραμματιστηκαν και διευκολύνθηκαν από την Shell της Νιγηρίας, η οποία μάλιστα παρείχε χρήματα, όπλα και υλικοτεχνική υποστήριξη στον Νιγηριανό στρατό και συμμετείχε στην κατασκευή κατηγοριών και στην δωροδοκία μαρτύρων», δηλώνουν οι ενάγοντες.

Την ίδια στιγμή, η Shell δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν ενθάρρυνε ή υποκίνησε κάποια πράξη βίας εναντίον των εναγόντων ή των Ogonis».

Οι φυλές του Δέλτα ζητούσαν μεγαλύτερη αυτονομία ήδη πριν από την ανεξαρτητοποίησή τους από τους Βρετανούς, το 1960.

ορθόδοξοι ΣΑΤΥΡΟΙ

Advertisements

One response to “go shell go hell

  1. GGG 9 Ιουνίου, 2009 στο 4:16 μμ

    Αποζημιώνει η Shell για τις εκτελέσεις ακτιβιστών από το καθεστώς της Νιγηρίας
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1021940

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: