Μπουρδολόγοι Μηχανικοί

Το ΤΕΕ καλεί τα μέλη του σε απεργία στις 10/2/10

(ολόκληρο το δελτιο τύπου εδώ):

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ακριβώς επειδή κατανοεί το μέγεθος της οικονομικής κρίσης της Χώρας και έχει αποδείξει στην πράξη, με τις προτάσεις του, το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διαθέτει,  καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν ενεργά στην απεργία, επιχειρώντας να εκπέμψει ένα τριπλό μήνυμα:

 • Προς την κυβέρνηση: ότι επιμέρους επιλογές, και πολύ περισσότερο η συνισταμένη τους, αν δεν συζητηθούν διεξοδικά, δηλαδή αν δεν εξασφαλίσουν την ενεργό μαχητική υποστήριξη των πολιτών και των φορέων τους,  θα οδηγήσουν σε χρόνιο μαρασμό την Ελληνική οικονομία. Επιπλέον,  θα διαλύσουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, το οποίο αποτελεί την μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της για ανάπτυξη. (Λιγάκι αόριστο αλλά πολύ ωραία διατυπωμένο μήνυμα.  Βέβαια λόγω της αοριστίας κάποιος κακοήθης μπορεί να θεωρήσει ότι μπορεί να είναι προειδοποίηση του τύπου «κανόνισε τι θα κάνεις, θέλω κομμάτι απ’ την πίτα» τώρα που έρχεται ΚΕΝΑΚ,  πράσινη ανάπτυξη κλπ)
 • Προς τους μηχανικούς: να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση  και να αναδείξουν το δημιουργικό ρόλο τους,  συμβάλλοντας σε μικρές και μεγάλες ανατροπές για το ξεπέρασμα της κρίσης, απ’ οποιοδήποτε θέση και αν βρίσκονται.  Ο ρόλος του παρατηρητή δεν ταιριάζει στους μηχανικούς στις σημερινές συνθήκες. (Ομολογώ, ομολογώ γονυπετής: δεν έχω αναδείξει το δημιουργικό μου ρόλο και πολύ περισσότερο δεν έχω συμβάλλει σε καμία ανατροπή της κρίσης. Είμαι ένα τιποτένιο απόβρασμα, ένα σκουλήκι ανάξιο να φέρει τον τιμητικό τίτλο του μηχανικού, που τόσο γενναιόδωρα και χωρίς κανένα αντάλλαγμα μου παραχώρησε το ΤΕΕ. )

Η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε συνολικά το 2009 κατά 16,5%. Η ακόμη μεγαλύτερη μείωση στον τομέα των μελετών ιδιωτικών έργων, προαναγγέλλει την τραγική επιδείνωση και των κατασκευών του τομέα, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην απασχόληση. (Το ΤΕΕ συνεχίζει τη δοκιμασμένη συνταγή που ακολουθεί εδώ και χρόνια: Όταν λέει «μηχανικοί» εννοεί «πολιτικοί μηχανικοί» και όταν αναφέρεται στο αντικείμενο του μηχανικού εννοεί μόνο την οικοδομή και τα δημόσια έργα. Αλλάξτε τουλάχιστον το γαμημένο τίτλο από Τεχνικό σε Εργολαβικό Επιμελητήριο. Δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας)

Οι μισθωτοί μηχανικοί, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υφίστανται σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους  και των εργασιακών τους δικαιωμάτων. (Υπάρχουν και οι τυπικά_ελεύθεροι_επαγγελματίες-πρακτικά_μισθωτοί τους οποίους φυσικά το ΤΕΕ δεν έχει θεωρήσει σκόπιμο να προστατεύσει1. BTW τα πεφωτισμένα μέλη της ηγεσίας του ΤΕΕ στις εταιρείες τους απασχολούν μηχανικούς ως μισθωτούς ή με μπλοκάκι κι άγιος ο Σουβλακέας; Διότι επίσημα το ΤΕΕ χαρακτηρίζει αυτή την τακτική «Καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων εκ μέρους του εργοδότη» [σελίδα 2, στήλη 1, τελευταία σειρά]. Επίσης surprise – surprise, υπάρχουν μηχανικοί που ΔΕΝ δουλεύουν σε βιομηχανία, κατασκευαστικές, δημόσιο. Το ΤΕΕ τους καλύπτει1 στις ΣΣΕ;)

Αντίθετα διακρίνεται σε ορισμένες  περιπτώσεις, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ο διάλογος να είναι προσχηματικός ή ανεπαρκής ή με αποκλεισμούς. Για παράδειγμα, στην Επιτροπή για το ασφαλιστικό δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του τέταρτου μεγαλύτερου ταμείου της Χώρας (Το οποίο παρεμπιπτόντως είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας αττικής με τα λεφτά των ασφαλισμένων του2), αλλά μόλις χθες (19-1-2010) κατατέθηκαν προτάσεις για υφαρπαγή πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία των επιστημόνων, με παράθεση ανακριβών στοιχείων και τεκμηρίωσης. (Υφαρπαγή είναι όταν το κάνουν άλλοι σε μας, όταν το κάνουμε εμείς είναι επένδυση)

Ως προς το φορολογικό, χωρίς κανένα διάλογο, διαρρέουν προτάσεις που ως τελική συνέπεια θα έχουν: τη μείωση των εσόδων του κράτους, τη μείωση του εισοδήματος των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων ελεύθερων επαγγελματιών και παράλληλα θα οδηγήσουν σε έναν δίχως όριο αθέμιτο ανταγωνισμό, με πολλαπλασιαστικά αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των μελετών και έργων. (Ενώ τώρα που οι μηχανικοί κάνουν εκπτώσεις της τάξης του 50% στις νόμιμες αμοιβές τους, δεν προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός κι ούτε υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των μελετών – έργων)

1: Σύμφωνα με το ίδιο το ΤΕΕ για το ρόλο του:

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε σχέση με τα μέλη του:

Μεριμνά για την είσπραξη των νομίμων αμοιβών τους.

Φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση τους.

Μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών του

2: Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η αίσθηση του έστω κι από σπόντα μετόχου τράπεζας δίνει έναν άλλο αέρα: «έχω και τράπεζα, πάμε μια βόλτα;»


Advertisements

One response to “Μπουρδολόγοι Μηχανικοί

 1. akanonisti 7 Φεβρουαρίου, 2010 στο 5:44 μμ

  Να’χαμε να λέγαμε…..
  Μεγαλύτερη απάτη από το ΤΕΕ… δεν υπάρχει….
  Βέβαια δεν υπάρχουν και αθώα θύματα….

  Τι τους έχουμε όλους αυτούς????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: