Στη φτήνια οι απολύσεις και χωρίς δημοσιονομικό όφελος (Ε και;)

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

Στο μισό θα πέσει η αποζημίωση απόλυσης με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας (και κοινωνικής ανασφάλειας), αν και υπάρχει απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών που εμφανίζεται να προωθεί πιο ήπια πρόταση(μα γιατί;). Παράλληλα, η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα στον μήνα, ακόμη και το… ημιτελές όσο και σκληρό Ασφαλιστικό. (υπερβολές!!!)

Η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης προβλέπεται στο Μνημόνιο (σαν εξίσωση των αποζημιώσεων μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών-βλέπε σχετικούς πίνακες) και γίνεται χάριν των εργοδοτών(έτσι έτσι!!!). Οι φτηνές απολύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των μηνιαίων ποσοστών μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της Διαιτησίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης ετέθησαν στο Μνημόνιο από τον ΣΕΒ και έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση σαν… αντιπαροχή (ρε δεν καταργήθηκα η αντιπαροχή;) στη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (αίσχος!!!) .

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση στον ένα μήνα της περιόδου προειδοποίησης πριν από την απομάκρυνση του υπαλλήλου (γιατί να προειδοποιείτε, για να αγχωθεί; Ε;). Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης συμπίπτει με το ύψος της αποζημίωσης (ισάριθμα μηνιάτικα). Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης (π.χ. ένα χρόνο πριν σε περίπτωση απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 16 έτη), τότε η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πέφτει στο μισό (στους 6 μήνες στο παράδειγμά μας). Με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στον ένα μήνα, η αποζημίωση πέφτει αυτομάτως στο ήμισυ(αμήν και πότε.). Η ρύθμιση αυτή όμως θίγει τους παλαιούς εργαζομένους, αν και φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τα εφάπαξ (40%-50% της νόμιμης αποζημίωσης).

Ηπιότερος ο Παπακωνσταντίνου (ο αλήτης)

Αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να υιοθετεί μια πιο ήπια πρόταση(δηλαδή να μην το χαρούμε;) , η οποία προβλέπει μείωση της αποζημίωσης απόλυσης κατά 20%(μόνο!) εν σχέσει με τα ισχύοντα και καμιά αλλαγή για όσους είναι άνω των 50 ετών(και πάνω).

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: